2
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
چکیده
اساطیر و حماسه ارتباطی تنگاتنگ با هم دارند، از اینرو برای شناخت آثار حماسی باید عناصر اسطورهای را نیک شناخت. یکی از این عناصر اسطورهای که رمز هستی است و با اساطیر آفرینش، پیوندی ناگسستنی دارد، اسطورة «آب» است. این عنصر که به عنوان یکی از عناصر متضاد چهارگانة جهان مادی در نزد اکثر ملل، مظهر جاودانگی و تداوم حیات است، دارای نقش اسطورهای گشته است. در داستان کوراوغلو نقش اسطورهای آب در کنار کوه وآتش برجسته است. اسبان اسطورهای برآمده از آب، گذر از آب، قوشابولاغ که قهرمان داستان را فرهمند میکند و او را قدرت بازو، نعرة پهلوانی و هنر خنیاگری میبخشد با آب حیات ارتباط دارد، اگرچه نمود دیگر آب حیات را در آخر داستان میبینیم که کوراوغلو با خوردن آن به چهل تنان میپیوندد. نقش مشترک آب در داستان کوراوغلو و شاهنامۀ فردوسی و روایتهای شفاهی آن حماسی ملی ملتهای ترک زبان، نشان از ارتباط تنگاتنگ و ظریف فرهنگها با یکدیگر دارند. این مقاله به مقایسة اسطورة آب در داستان حماسی کوراوغلو و شاهنامۀ فردوسی و روایتهای شفاهی میپردازد.
رسمی، عاتکه، 1392، بررسی تطبیقی داستانهای رستم و کوراوغلو، فصلنامة فرهنگ و ادبیات عامه، دورة 1، شمارة 2.
ـــــــــــــــــــ، 1393، بررسی ویژگیهای رخش رستم و قیرات کوراوغلو، همایش پیوندهای ادبی و زبان ایران و ترکیه.
رسمی، عاتکه، رسمی، سکینه، 1394، بررسی تطبیقی آموزههای اخلاقی در شاهنامه فردوسی و داستان کوراوغلو، پژوهشنامة حماسی، شمارة 1.
ـــــــــــــــــــــــــــــ، 1394، پیوند عشق و حماسه در شاهنامة فردوسی و داستان کوراوغلو، نشریة اسطورهشناختی و عرفان دانشگاه آزاد، شمارة 11.
ــــــــــــــــــــــــــــ، 1395، مقایسه نبرد پدر و پسر در داستانهای «رستم و سهراب» و «کوراوغلو و کرداوغلو»، فصلنامة فرهنگ و ادبیّات عامّه، سال چهارم، شمارة 11.
شرکت مقدم، صدیقه، 1388، مطالعة ادبیات تطبیقی، نشریه تطبیقی مکتبهای ادبیات، سال سوم، شماره12.
شریفیان، مهدی، اتونی، بهزاد، 1390، کهن نمونة آب و کارکرد آن در اسطوره و حماسه، فصلنامه علمی پژوهشی زبان و ادب فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سال سوم، شماره 9.
طغیانی، اسحاق، قربانی، رحمان، 1390، بررسی و تحلیل بازتاب اساطیری آب در شاهنامه فردوسی، کهننامة ادب پارسی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سال دوم، شمارة اول، بهار و تابستان.
عدنانی، مسعود، 1379، اسطورة آب و بازتاب آن در داستان رستم و اسفندیار، مجلة چیستا، مهر 1379، شمارة 171.
محسنینیا، ناصر، امیریفر، عاطفه، 1393، از هیرمند تا تیبر، رمزگشایی اسطورهای آب در شاهنامه و انه اید، نشریه علمی- پژوهشی ادب و زبان دانشکدة ادبیات و علوم انسانی دانشگاه کرمان، سال 17، شمارة 35.
یاحقی، محمدجعفر، 1388، تحلیل نقش نمادین آب و نمودهای آن در شاهنامة فردوسی براساس روش نقد اسطورهای، جستارهای ادبی، دورة 42، شمارة 2.
رسمی, سکینه, & رسمی, عاتکه. (1395). بررسی تطبیقی نقش اسطورهای «آب» در داستان کوراوغلو با شاهنامة فردوسی و روایات شفاهی آن. کهننامه ادب پارسی, 7(2), 51-77.
MLA
سکینه رسمی; عاتکه رسمی. "بررسی تطبیقی نقش اسطورهای «آب» در داستان کوراوغلو با شاهنامة فردوسی و روایات شفاهی آن", کهننامه ادب پارسی, 7, 2, 1395, 51-77.
HARVARD
رسمی, سکینه, رسمی, عاتکه. (1395). 'بررسی تطبیقی نقش اسطورهای «آب» در داستان کوراوغلو با شاهنامة فردوسی و روایات شفاهی آن', کهننامه ادب پارسی, 7(2), pp. 51-77.
VANCOUVER
رسمی, سکینه, رسمی, عاتکه. بررسی تطبیقی نقش اسطورهای «آب» در داستان کوراوغلو با شاهنامة فردوسی و روایات شفاهی آن. کهننامه ادب پارسی, 1395; 7(2): 51-77.